Francis Kosterman

Elk jaar verlaat een groot aantal leerlingen onze school. Zij gaan studeren. Velen kiezen voor studies waarvan zij denken dat er gegarandeerd veel geld mee verdiend kan worden. Anderen kiezen voor studies waar minder baangarantie voor lijkt te zijn…….
Het is altijd leuk om te horen wat onze leerlingen gaan studeren, maar het is vooral leuk om te horen of zij plezier hebben in hun studie. Een van mijn leerlingen kwam opnieuw een kijkje nemen in ons opgeknapte schoolgebouw. Babette vertelt hierna hoe zij haar bezoek aan mijn les en aan Broklede heeft ervaren.

Broklede herbezocht,  een verslag van een lesbezoek

Door Babette Baldwin

Niet lang voor mijn eindexamen, ongeveer 4 jaar geleden, zei Francis tegen mij dat ik docent Nederlands zou worden. Destijds dacht ik er het mijne van, maar inmiddels heeft Francis gelijk gekregen. Aankomend jaar ga ik mijn bachelor Nederlandse Taal en Cultuur afronden, inclusief tweedegraads docentenbevoegdheid. Een uitstekende gelegenheid om terug te keren naar het nest.

Afgelopen donderdag 1 september bevond ik mij weer in de Brokledebanken, deze keer om te leren doceren. Tijdens het observeren van Francis’ lessen viel mij op hoe kort een lesuur van 50 minuten is. De school waar ik zelf werk “doet het” met 65 minuten en daarin kan aanzienlijk meer gedaan worden, waardoor de werkdruk voor de leerlingen wat lager ligt.

Ook viel het me op dat er niet veel veranderd is. Naast de leerlingen die natuurlijk jaarlijks veranderen, berusten de veranderingen slechts op een paar uiterlijkheden. Zo waren de grasmatten met tuintafels en de modernere snoepautomaten er in mijn tijd nog niet. Daarnaast was de studiezaal nog geen tekenlokaal en resideerde de directie nog elders. Daarmee is niet gezegd dat het vroeger beter was, want de tekenlokalen boven waren op z’n zachts gezegd nogal onhandig. Al met al voelde het bezoek aan Broklede een beetje als thuiskomen, zo deed het me heel veel deugd om te zien dat een paar van de leukste docenten die ik ooit heb gehad, nog steeds de gangen van Broklede bewandelen.

kos

 

Laatste Nieuws

Model European Parliament Nationaal

Eind september deed Broklede mee aan het Model European Parliament Nationaal. Alle kandidaten die dit jaar meededen, waren de beste van de hele school. Een hele eer om mee te doen dus!

Lees meer >

Ook dit najaar krijgen leerlingen van 5vwo en 6vwo kans om hun horizon te verbreden door deel te nemen aan een van de dertien masterclasses op de universiteit.

Lees meer >
Top